LEGO room

minden ami LEGO!

Friss kommentek
 • kit-fisto: Köszönöm! :) Remélem mg a héten összejön egy poszt, legyen mit olvasnod! :D
  (2011-05-04 19:57:30)
  1 éves a blog
 • 5N87: Én időnként be szoktam nézni ide. Boldog születésnapot a blogodnak. :)
  (2011-05-04 17:26:53)
  1 éves a blog
 • melba: Köszi és Neked is szép ünnepeket kívánok :)
  (2010-12-24 19:47:59)
  Karácsony
 • 5N87: Kellemes Karácsonyt és boldog új évet Neked is!

  Laci
  (2010-12-24 17:34:47)
  Karácsony
 • kit-fisto: tetszik :D
  jó hogya figurák isszerepet kapnak! :) Grat!
  (2010-08-23 11:33:26)
  egy link
Feedek
Megosztás

Interjú

Interjú

 

Elég különc poszt készült, úgy is mondhatnám, visszavágtam. Ez utóbbi mondatomra teszek említést kérdéseim közt, de a lényeget a Legopiacon találjátok meg. Nemrég egy új közösség tagja lettem, ami nyilván, a blog témájából adódóan legoval foglalkozik. Hogy jobban betekinthessek Karcsi (Kiss Károly) fejébe, ti meg egyáltalán megtudjátok, miről is van szó, feleleteket kértem remek kérdéseimre eme remek embertől.

 


 • Szia Karcsi!
 • Szia Bálint!
 • Legutóbb te készítettél velem interjút, mert megnyertem a blogod építőversenyét. Most fordult a kocka, én kérdezek, te felelsz.
 • Állok elébe!
 • Mint csapattag tudom, hogy valami egészen nagyszerű dologba kezdtél bele, többedmagaddal. Miről van szó?
 • Mint LEGO rajongók úgy döntöttünk, hogy megalapítunk egy új, barátságos és nyitott hobbi- és kiállítóközösséget. A kockák kapcsolódásának hangja után a csapat a KLIKK nevet kapta.
 • Beszéljünk először egy kicsit az előzményekről. Hogyan jött az ötlet, majd az elhatározás?
 • Idestova három-négy éve beindítottam a LEGO piac blogot, ahol fölösleges LEGOimat árultam és másokat is szívesen láttam hirdetőként. Sok LEGOt adtam el, számos emberrel találkoztam. Kivétel nélkül mindtől megkérdeztem, hogy miért veszi a kockákat, mit épít. Arra lettem figyelmes, hogy rengeteg olyan rajongó van, aki zseniális dolgokat alkot, csupán a maga szórakozására. Ugyanakkor láttam azt, hogy sokan vagyunk, mindannyiunkat érdeklik a saját alkotások, a LEGO világa. Ezt a kettőt szerettem volna úgy összehozni, hogy a játékosság ne vesszen el azután sem, hogy összehangoljuk hobbinkat. Családias, barátságos légkört gondoltam megteremteni magunknak és mindenkinek, aki érdeklődik, aki csatlakozna, aki kiváncsi ránk.
 • Nos, akkor ez egy elég régi terv. Miért csak most érkeztél el a megvalósításhoz?
 • Azokat az embereket kerestem, akikben legalább annyi lelkesedés van, mint bennem. Akikkel szívesen és hatékonyan tudok együtt építeni. Társakat, barátokat kerestem, nem kollégákat. Ez eltartott egy ideig.
 • De végül sikerült. 12 embert szedtél össze. Milyen a csapat? Milyen az összhang?
 • Nagyon örülök, hogy ennyire szorgalmas és kreatív banda verbúválódott össze. Furcsa egy ekkora csapatban ügyködni, hiszen mindenki mást épít, másban érdekelt. Olykor az igényeink és az elképzeléseink sem ugyanolyanok. 12 ember akaratát természetesen nem lehet egyszerre érvényesíteni. Szerencsére nincs nagy sértődés az ilyesmiből, mivel a főbb kérdésekben egységesek vagyunk, és mert összeköt a hobbink, valamint a köztünk lévő barátságok. A csapaton belül egyébként feladatkörönként és témánként apróbb csoportok is vannak. Ez azért jó, mert nem kell minden kérdésnél 12 véleményt végigvenni, csak az érintettekét. A csoportoknak aztán vannak vezetőik, akik az egészet összefogják, összegzik. Legvégül én igyekszem összerakni az egészet. Az egységet fontosnak tartom.
 • Mivel mindennap beszélünk, nem csak a hobbinkról, tudom: szeptembertől Debrecenbe költözöl. Hogyan fog akkor működni ez a szerkezet?
 • A távolság leküzdése biztosan nagy kihívás lesz, nem csak nekem, de valamennyiünknek. Optimista vagyok, bízom a jó időbeosztásomban és a modern világ adta lehetőségekben, főleg az internetben. A legfontosabb helyzetekben pedig természetesen itthon leszek Pesten.
 • Kanyarodjunk vissza arra, mit is szeretnénk csinálni. Először is, mi a repertoárunk?
 • Erről nem szeretnék sokat elárulni, mivel nagyon sok olyan terepasztalunk és diorámánk van, amelyeket Magyarországon még sosem láthatott a nagyközönség. Az alap témák - mint a középkor, a város, a kalózok, Star Wars vagy a vidék - nálunk is megtalálhatóak, azonban olyan témákhoz is hozzányúlunk, amikkel eddig senki sem foglalkozott nyilvánosan. Szép fokozatosan mindent megmutatunk az interneten és programjainkon.
 • Milyen programokra gondolsz? Miben lesznek ezek a rendezvények mások, mint a maiak?
 • Régen többen mondták, hogy családias-családos, zoknis-szőnyeges-beszélgetős találkozókat szeretnének. Olyan összejöveteleket, ahol bár a közös pont a LEGO szeretete, nem a hobbi szakmai része kerül előtérbe. Agyalunk azon, miként tudnánk megszervezni ilyen találkozókat. És persze nagy vágyunk, hogy saját szervezésű kiállításokon találkozzunk mindenkivel, akit érdekelnek a LEGO kockák.
 • Mostanában elég sok kiállítás van, évente 4-6 alkalommal is. Nem lesz kicsit unalmas?
 • Szerintem is túl sok a kiállítás, legalábbis Pesten, ráadásul mind egy kaptafára van megszervezve. A Gagarin mozaik építésénél láthattuk, hogy az embereknek újdonság kell. Valami, amit eddig nem láthattak, érdekes és ugyanúgy kötődik a LEGOhoz. Éppen ezért mi is azon vagyunk, hogy kibővítsük a kiállítást egyéb szórakoztató programokkal. Nem is kiállítás volna végülis, hanem egy rendezvény, ahol lesz kiállítás is. Az unalomtól azért sem tartok, mert szinte mindenünk új és gyors tempóban születnek az újabb alkotások. Ezenkívül a kiállított építményeket is másképpen szeretnénk majd tálalni a látogatóknak, és a már emlegetett barátágos légkör is megkülönbözteti majd a KLIKK-partikat a többitől.
 • Nyíltak szeretnénk lenni, mindenkit várunk. Ez csak emberekre vagy LEGOs csoportokra, klubokra, fanblogokra is vonatkozik?
 • Csoportokra is. Maga a KLIKK is magában foglal egy teljesértékű kisebb csoportot, a Fazekas Mihály Gimnázium NXT csapatát. Szívesen látunk bárkit, aki csatlakozni szeretne a nagy, közös játékhoz, legyen az blog, szájt, klub, akárki.
 • Kicsit mozgalomszerű is ez az egész, nem gondolod?
 • Mindenki annak gondolja, aminek szeretné. Én játéknak gondolom.
 • Értem. Karcsi, említsük már meg, hogy van facebook oldalunk!
 • Oh, tényleg! A facebook oldalunk már elérhető. Érdemes a kedvencek közé tenni, ugyanis itt minden információ megtalálható lesz rólunk. Ugyanitt hétről hétre elárulunk valami érdekességet magunkról, képeket teszünk közzé műveinkről, pályázatokat szervezünk, stb. Szintén itt veheti fel velünk bárki a kapcsolatot, kérdezhet, érdeklődhet, hozzászólhat, képet küldhet, stb. És megnyugtatom azokat, akik távol kívánnak maradni a közösségi oldalaktól: már dolgozunk a honlapunkon.
 • Kösz a válaszokat, a sok információt, és remélem, sok közös sikerünk lesz. :) Akár az olvasókkal együtt!
 • Nincs mit, és én is remélem!


Remélem, sokaknak megakad majd a szeme a KLIKK-kel kapcsolatos posztokon cikkeken. Én igazán izgulok, várom már nagyon, hogy valami igazán hatalmas legos dolog süljön ki ebből!

 

Kit:)


Karcsi kiállításon volt!

Karcsi kiállításon volt

 

Nemrég volt egy kiállítás, melyet a HUNLTC (Hungarian LEGO Train Club) szervezett. Nevéhez képest nem a vonatok voltak a főszereplői a rendezvénynek, de ez talán jobb is így. Én nem voltam ott, de amiket hallottam, nem tudok pozitív véleményt alkotni. Aki ott volt, eldönti, tetszett-e neki vagy sem.

 

De most olvassátok mit írt Karcsi, aki ott volt, nem is egyedül!


Kiállításon voltam

Nemrég a HUNLTC az Örs vezér teréhez közeli Cserepesházban szervezett kiállítást. A rendezvényre jómagam is ellátogattam egy nagyszerű lány társaságában.

A belépőjegyet egy idős néni - valószínűleg a művelődési központ munkatársa - adta. Elég közömbös volt, de korrekt. Elmagyarázta, merre kell menni a kiállításhoz, majd elköszönt. Valóban egy kis magyarázásra szorult a dolog, ugyanis a kiállítás ketté volt szedve.

Az első, kisebb teremben egyetlen terepasztal állt, a vikinges-középkori. Nagy volt, részletgazdag, szép, el is időztünk a kockákat nézve, beszélgettünk. Az asztalt csupán egy valaki vigyázta. Szólni nem szólt hozzánk, fülén headset volt, arca rezzenéstelen maradt mindvégig.

Részlet a vikinges asztalról

A vikingezés után átmentünk a másik terembe, ami sokkal nagyobb volt, mint az előző, s ezért aztán a kiállított építményekből is jóval több volt. Itt sem foglalkoztak velünk igazán a köszönés odadörmögésén kívül. No nem azt mondom, hogy körbe kell ugrálni a látogatókat, de azért mégis. Volt, aki a telefonját babrálta, másik kettő pedig egymással beszélgetett - egyikük zavaróan hangosan és igencsak magabiztos stílusban. A némileg rossz megvilágítású teremben a jobb sarokban főleg gyári Star Wars készleteket csodálhattunk meg. A helység többi részét megtöltötte az U alakban felállított hatalmas LEGO város. Jobb oldalt falusi részlettel kezdődött, majd a belváros következett. Az elrendezéssel próbáltak játszani a kiállítók, így kerülhetett a belváros egy szegletébe a nem minifig arányú gyári készlet, a Taj Mahal, mellé pedig a szintén gyári City kombájn. Mókás, mókás, de ugyanakkor szúrja ám az ember szemét.

Az U alak mentén tovább haladva a belváros régebbi időket idézett. Végül, balra hátul egy vonatos összeállítás jött. Ez valahol elvárás is a tájékozottabb látogatóban, ha már a Hungarian LEGO Train Club programjára érkezik. Ennél a résznél megálltunk kicsit a lánnyal, véleményezni kezdtük a vonatokat (ingázóként többet jól ismerünk). Volt, ami nagyon, s volt, ami kevésbé tetszett. Ilyen volt például a vonalunkon hétvégenként közlekedő piros Flirt. A vonat szerintünk inkább csak emlékeztetett az eredetire. A lány az elejét, én a csuklóit kifogásoltam, amikor váratlanul az egyik kiállító (a vonat építője), aki a vonatos rész előtt karba tett kézzel szétterülve ült, megvédte az alkotást, türelmet igénylő stílusban. Idézem szabadon: "Aki nekem olyan csuklót épít, ami jobban hasonlít a valódira, és beveszi ezeket az éles kanyarokat, letérdelek előtte". Bár megdöbbentem úgy a mondat tartalmán mint magán a mondaton, nyugodtan próbáltam rá válaszolni. Mondtam, hogy egy 8-as alakú gumi Technic elemből jó csuklót lehet építeni. Már mentem is volna tovább, amikor a srác rögtön válaszolt: "Aha, abból nem lehet, mert nem nyúlik meg annyira". Ekkor ott termett egy másik kiállító, mondván, hogy: "Igenis lehet, elmondjam?"Mire a másik: "Elmondani könnyű, mindig csak magyarázol, meg mondod! Építsd meg!" Kihasználva az alkalmat kértem, hogy intézzék el ezt ők, és már mentem is arrébb a lánnyal. Ő csak annyit jegyzett meg, hogy döbbenet, egyesek életére és pillanatnyi (?) stílusára milyen hatással van a LEGO. Na igen... Míg a teremben voltunk, még egy, vonatablakokról szóló összeröffenésnek is a fültanúi voltunk.

V43-as MÁV mozdony
(Még több kép ITT)

A kiállítás végére érve gyorsan csereberéltem az előre megbeszélt cuccot egy jóval kedvesebb kiállítóval, majd iszkoltunk is ki a teremből. Kifelé vásároltunk a legkedvesebb ott lévő szervezőtől, valamint leültünk a szőnyegre építeni a kicsik közé. Két három-négy éves gyerkőc csatlakozott hozzánk az apukájával. Az egész kiállításon nem voltak sokan. Míg mi ott voltunk, több szervezőt láttam, mint látogatót.

Vegyes gondolatok és érzések kavarogtak bennem, mikor elhagytam a művelődési házat. Egyrészt, mint LEGOs, bántam, hogy egy-két dolgot leszámítva semmi újdonságot nem kaptam a kiállítástól. Emellett járt az agyam, hogyan lehet az, hogy egy kiállító vitát generál velem, a látogatóval. Mert bár én is MALUG fórumozó és LEGO rajongó vagyok, láthatóan "civilben" mentem el, egy lánnyal. Ha kiállít az ember, tisztában kell lennie azzal, hogy nem csupán "gyönyörködni fognak az alkotásokban". Rossz szájízt adott, hogy a szervezőktől egy spontán mosoly, semmi kedvesség nem érkezett, és szabadidejükben egymást is előszeretettel csipkedték (nem csak engem). Ugyanakkor vidám is voltam (és ez volt a domináns a hangulatomat nézve), mert kísérőmnek tetszett, amit látott, mivel új volt neki.

Update: A bejegyzés megírása óta az egyik vásárlóm szintén kellemetlen élményről számolt be. Egy HUNLTC-s kiállításon érdeklődött az egyik szervezőtől, hogy körülbelül hány katonát használtak fel a csata megépítéséhez, mire a válasz annyi volt: "Számold meg!". Ezután egy másik szervező, immár kedvesen igyekezett a válaszadással.

 

Kiss Károly


 

Nos, szerintem mndenkinek szíve ügye, mit épít, mi tetszik neki, én ezt a kis irományt nem azért tettem be, hogy bárkit is megsértsek, nyilván Karcsi sem ezért írta. De ha én ott kiállítottam volna, biztosan nem így viselkedtem volna.

 

Kit :)